Kadınların Güçlenmesi

Aygaz, Ülkem İçin şemsiyesi altında tüm Koç Topluluğu’nda yürütülen Ülkem İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum projesi için özverili bir şekilde çalışmaktadır.

Öncelikle Haziran 2015’te Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) iş birliğiyle Aygaz çalışanlarına toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık eğitimleri vermeye başladı ve Ekim 2016 itibarıyla eğitimlerini %100 oranında tamamladı.

Aygaz Kasım 2015’te Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu ve TÜSİAD’ın kadına yönelik şiddetle ilgili iş yeri politikası geliştirmek üzere İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Platformu’na katılmaya gönüllü oldu. Bu süreçte İş Yerinde Aile İçi Şiddet Politikası geliştirmek için çalışmalarına başladı.

Şubat 2016’da Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi ve BM Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi ortaklığında oluşturulan Kadınların Güçlendirilmesi Prensipleri’ne imza attı. Böylece Aygaz, kadının toplumda, iş hayatında ve ekonomik hayatta güçlendirilmesine yönelik uluslararası bir harekete dâhil oldu.

Aygaz’ın kadına yönelik şiddete karşı olduğunu nedenleriyle açıklayan ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yayınlanan Kadına Şiddete Hayır Manifestosu, 25 Şubat-8 Mart tarihleri arasında Aygaz Genel Müdürlük binasında Aygazlıların ve ziyaretçilerin imzasına açıldı.

İş yerinde kadına yönelik şiddete tolerans göstermeyen iş kültürünün geliştirilmesi için gönüllü olan Aygaz, Temmuz 2016'da İş Yerinde Aile İçi Şiddet Politikası’nı yayınlayan ilk şirket oldu. Bu politikayla, aile içi şiddet gören çalışanlara talepleri halinde destek vermek ve aile içi şiddetin etkilerini ele alış biçimi açısından yöneticilere yol göstermek hedeflenmektedir. Bu kapsamda Aygaz, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) ve Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’yla iş birliği içindedir. TKDF Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’nın kurumsal destekçisi olan Aygaz, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı aracılığıyla kadına yönelik şiddetin kapsamına odaklanan eğitimi yöneticilerine sunar.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde, aile içi şiddet konusunda farkındalık yaratmak hedefiyle ülke çapında bir ay süren iletişim kampanyası başlatan Aygaz, proje kapsamında Kadına Şiddete Hayır Manifestosu’nu bölge müdürlükleri ve tesislerde imzaya açtı. El ilanı ve poster olarak hazırlanan manifesto, bayiler aracılığıyla müşterilere de ulaştırıldı. Kadına yönelik şiddetin ekonomik ve sosyal kalkınmaya engel olduğuna dikkat çeken iletişim kampanyası, toplumda büyük yankı buldu.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ile birlikte başlatılan “Şiddete Sessiz Kalma!” projesiyle Covid-19 sürecinde yaşanan aile içi şiddete ve sürecin kadınlar üzerindeki sosyal ve ekonomik etkilerine dikkat çekildi. Aygaz bayileri aracılığıyla kadın müşterilere bu dönemde artan şiddetle ilgili bilgilendirici broşürler dağıtılırken, e-posta ve SMS’ler Aygaz izinli müşteri veri tabanında bulunan kadınlarla paylaşıldı. Aygaz Hizmet Hattı’nı arayan kadınlara aile içi şiddet ve şiddete uğramaları durumunda yardım almak için başvuracakları kurumlar ve telefon numaraları hakkında bilgi verildi. Ayıca, Opet iş birliğiyle otogaz istasyonlarının tuvaletlerine de bilgilendirici etiketler yerleştirildi.


Aygaz Aile İçi Şiddet Politikası