ramazan; trafik; oruç; araç; sürücü

Ramazan ayında trafikte nelere dikkat edilmeli?

06.04.2022 - 06.04.2024

1 Nisan itibarıyla Ramazan ayına girildi. Bu ay, özellikle oruç tutacak sürücülerin araç kullanırken kimi hususlara dikkat etmesini gerektiriyor.

İftar öncesi trafik yoğunluğuna dikkat!

Ramazan ayında iftar saatinden önceki saatler, trafiğin en yoğun olduğu zaman dilimlerinden biri. Dolayısıyla sürücülerin bu yoğunluğu göz önünde bulundurarak trafiğe çıkmaları önem kazanıyor. Evlerine yetişmek için acele edebileceklerin varlığını göz önünde bulundurarak sürücülerin, mümkün olduğu ölçüde, söz konusu zaman diliminden önce yola çıkmaları trafikte daha az zaman geçirmelerini sağlayabilir. Bunun mümkün olmadığı durumlarda ise tüm sürücülerin sakin bir sürüşü tercih etmeleri, diğer sürücüleri riske atmayacak şekilde araçlarını kullanmaları sürüş güvenliğini korumak için önem arz ediyor.

Mutlaka mola verin

Sürücülerin, orucun yol açabileceği yorgunluk, dikkat dağınıklığı gibi etkileri göz önünde bulundurarak direksiyon başına geçmeleri öne çıkan bir başka konu. Vücudunda bu etkileri hisseden sürücülerin araçlarını kullanmadan önce dinlenmeleri, araç kullanırken halsizlik ve diğer durumların ortaya çıkması halinde ise yolculuklarına ara vererek bu etkilerin ortadan kalkmasını beklemeleri önem kazanıyor. Özellikle uzun yola çıkacak sürücülerin verecekleri molaları sıklaştırmaları ve gerekmesi halinde mola sürelerini uzatmaları gerekiyor.

Sıvı alımını ihmal etmeyin

Ülke genelinde sıcaklıkların giderek arttığı bir döneme girildi. Bu durum sıvı alımının önemini artırıyor. Bu nedenle sürücülerin sahurda ve iftar sonrasında bol miktarda sıvı tüketmeleri gün içinde yaşayacakları dehidrasyonun önüne geçmek için kritik önemde.

Aracınızda yiyecek bulundurun

Yukarıda da ifade edildiği gibi bu ayda yaşanabilecek trafik yoğunluğu, sürücülerin evlerine zamanında varamamalarına sebep olabilir. Bu durum oruç tutan sürücülerin vaktinde iftar yapamamalarına neden olacağından gecikme riskini göz önünde bulundurarak yola çıkmadan önce araçta hızla tüketilebilecek yiyecekler bulundurmak gerekiyor.

Dengeli beslenmek önemli

Ramazan ayı, beslenme düzenine önemli değişiklikler getirdiği için zaman zaman aşırı yemek yeme gibi eğilimlere neden olabiliyor. Bu durumun sağlık üzerinde ciddi etkileri bulunmakla birlikte, iftar veya sahurdan sonra trafiğe çıkacak sürücülerin sürüş konsantrasyonunu etkileyebilecek sonuçları da mevcut. Dolayısıyla sürücülerin her zaman geçerli olduğu üzere Ramazan ayında da dengeli beslenmeye özen göstermeleri direksiyon başında uykululuk, yorgunluk ve diğer etkileri daha az hissetmelerini mümkün kılacağı için dikkat edilmesi gereken bir durum olarak öne çıkıyor.

Paylaşmak için lütfen aşağıdaki ikonlara tıklayınız: