Türkiye kışa teslim oldu!

24.01.2022 - 24.01.2024

Son günlerde yoğun kar yağışı ve soğuk hava şartları hayatı felç ediyor, trafik keşmekeşine neden oluyor. Karlı havalarda teknik olarak trafiğe çıkmaya hazır olmayan ama çıkıp trafiği alt üst eden araçlar ve bu hava şartlarında araç sürme tekniklerine hakim olmayan sürücüler… İşte trafik keşmekeşinin ana sebepleri bunlar! “Karlı havada kışa nasıl teslim olmayız?” sorusunun cevabını bu yazımızda sizin için özetledik:

Aracınız kara, kışa hazır mı?

Aracınızın bakımını sadece güzel sürüş deneyimleri yaşamak için değil, tüm yıl özellikle kış aylarında güvende olmak için muhakkak periyodik olarak yaptırmalısınız. Lastik basıncı, rot ve balans ayarı, sileceklerin durumu gibi kötü hava koşullarında sürüş deneyimini direkt etkileyen unsurların uzmanlarca dikkatle kontrol edilmesi çok önemlidir. Kış öncesi tüm bakımları detaylı bir şekilde yaptırıp kötü hava koşullarına aracınızı hazırlayın ve rahat edin.

Bakımların yanı sıra, her ne kadar otomobiller için kış lastiği kullanma zorunluluğu olmasa da uzmanlar Aralık ayından itibaren Türkiye hava koşullarını dikkate alarak kış lastiği kullanılmasını öneriyorlar. Lastik takıldıktan sonra rot ve balans ayarlarını da yaptırmayı unutmamak gerekiyor.

Karlı zeminde araç kullanmayı biliyor musunuz?

Aracınız kışa hazır, peki ya siz kışa hazır mısınız? Eğer değilseniz karlı havalarda araç kullanmayın, aracınızı trafiğe çıkarmayın. Bu iş şakaya gelmez! Eğer karlı havalarda da araç kullanmak zorundaysanız dersinize iyi çalışın, kötü hava şartlarında gerekli olan sürüş tekniklerini iyice öğrenin. Size buradan birkaç ipucu vermek isteriz: Takip mesafesine dikkat edin, öndeki araca çok yaklaşmayın, normal zamanların iki katında bir sürüş mesafesiyle aracınızı sürün. Yokuş çıkarken veya inerken savrulmamak için vitesi küçültün, ara ara fren pedalına hafifçe basın. Direksiyonu aracın arka bölümünün gittiği yöne doğru kırın. Yokuş çıkarken patinaja engel olmak için gaza yüklenmeyin, aracınızı düşük hızda kullanın, aniden hızlanmayın.

Gizli buzlanmaya dikkat!

Kış koşullarında sürücülerin diğer bir korkulu rüyası ise gizli buzlanmadır. “Gizli” olarak tabir edilir, çünkü algılaması çok zordur. Gözle seçilmediğinden fark etmeyen sürücünün aracın kontrolünü kaybetmesine neden olabilir. Asfaltın üzerindeki sıvının donması itibarıyla oluşan gizli buzlanma, özellikle köprü ve viyadüklerde sıkça görülür. Gizli buzlanma olan alanlara trafik ekipleri levhalandırma yapmıştır. O yüzden “gizli buzlanma” levhası gördüğünüzde daha dikkatli ve kontrollü araç kullanmaya özen gösterin.

Paylaşmak için lütfen aşağıdaki ikonlara tıklayınız: