İLETİŞİM ARAMA
ENGLISH  

AYGAZ SEYİR KEYFİNDE DE YANINDA !

Deniz tutkunuzu bizimle paylaştığınız için teşekkürler!

Güvenli bir deniz seyri için teknenizdeki LPG tesisatı hakkında sizi bilgilendirmek istiyoruz.

Umuyoruz ki LPG sektöründeki 61 yıllık tecrübemiz ve uluslararası partnerlerimizle
iş birliklerimiz doğrultusunda sentezlediğimiz bu bilgiler sizin için faydalı olur.

TEKNELERDEKİ LPG TESİSATINI TANIYALIM

LPG, teknelerde genellikle ocaklarda kullanılır. Teknelerde LPG tesisatı; tüp, dedantör (regülatör), bağlantı hortumları, vana ve mobilya altında kalan bakır ya da paslanmaz çelik boru unsurlardan oluşmaktadır.

Tüm bu tesisatın EN ISO 10239 standartlarına uygun olması gerekmektedir. Şimdi tüm unsurları sırasıyla inceleyelim.

AYGAZ MARİN TÜP AİLESİ SİZLERLE

Aygaz’ın marin kullanımına uygun tüpleri Aygaz Mini Vanalı ve Aygaz Marin’dir. İki tüp içerisindeki gazın özellikleri tamamen aynı olmasına karşın çap, yükseklik, tasarım ve bağlantı özellikleri değişiklik göstermektedir.

Aygaz Mini Vanalı, üzerindeki vanası aracılığıyla vidalı marin dedantörünüze doğrudan bağlanırken, Aygaz Marin’i vidalı dedantörünüze bağlamak için musluk eklentisini temin etmeniz ya da direkt olarak GAZ bağlantıya sahip marin dedantör kullanmanız gerekmektedir. Şimdi iki tüpümüzü de daha yakından tanıyalım.

AYGAZ MARİN'İN
SAĞLADIĞI AVANTAJLAR

Aygaz Marin, dar çapı ve kalkansız tasarımıyla tüm teknelerin tüp dolabına sığar. Özellikle küçük tüp dolabına sahip tekne sahipleri Aygaz Marin’i gönül rahatlığıyla tercih edebilir. Bu ayrım yana açılan tüp dolabı kapağı ile de kolaylıkla yapılabilir. Öte yandan, Aygaz Marin’in kalkansız tasarımı hareket kabiliyetinizi artırır; tüp değişimi esnasında dedantörünüze kolayca erişebilmeniz ve tüpünüzü çıkarabilmeniz açısından pratik bir kullanım sağlar.

Aygaz Marin Tüp ayrıca Avrupa’da kullanılan marin tüpleriyle aynı bağlantı özelliklerine sahiptir. Peki bu ne demek? Aygaz Marin Tüp kullanan tekne sahipleri, Ege ve Akdeniz ülkelerine yaptıkları seyahatleri esnasında bu ülkelerden temin ettikleri tüpleri doğrudan kullanabilir, herhangi bir ek bir bağlantı ekipmanına ihtiyaç duymadan özgürce seyahat edebilirler.

TEKNİK ÖZELLİKLER

GELCOAT ÇİZİLMESİN

Teknenizin tüp dolabında tüpünüzü koyduğunuz zemini çizilme vb. etkilerden korumak için Aygaz Marin Tüp’e ve Aygaz Mini Vanalı’ya uyumlu altlıkları tercih edilebilirsiniz.

AYGAZ MİNİ VANALI'NIN SAĞLADIĞI AVANTAJLAR

Tekne tüp dolabınız üstten açılan bir yapıdaysa daha geniş bir çapta üretilmiş Aygaz Mini Vanalı tüpümüzü tercih edebilirsiniz.

Geniş çapı ile dedantör bağlantısı kolaylıkla yapılabilmektedir. Vanalı valfi ile tüpünüzü kullanmadığınız zamanlarda kapatabilirsiniz.

HANGİ TÜPÜ TERCİH ETMELİYİM ?

Tekne tüp dolabında yeterli alanı bulunmayan, tüp dolabının kapağı yandan açılan ve sık sık yurt dışı seyahati yapan tekne sahipleri Aygaz Marin’i tercih edebilir.

Eğer teknenizin tüp dolabında yeterli alanınız varsa Aygaz Mini Vanalı’ya da rahatlıkla kullanabilirsiniz.

SİPARİŞ İÇİN TIKLAYIN YA DA KAREKODU OKUTUN !

TÜPÜN BULUNDUĞU ALANDA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ?

LPG havadan ağırdır. Olası bir sızıntı durumunda tabana birikeceği için, teknelerin tüp haznesinin tabanında standarda uygun havalandırma menfezleri yer almalıdır. Yerden tasarruf sağlanması amacıyla tüp dolabının farklı ihtiyaçları da gidermek üzerine planlanması, özellikle elektrik tesisatının bu dolap içerisinde yer alması teknelerinizin güvenliği için tehlike teşkil eder.

DOLDURMA TÜPLER EKONOMİK, PEKİ RİSK ALMAYA DEĞER Mİ ?

Tüp dolumları, dolum tesislerinde yasal olarak belirli kontrollerden geçirilerek yapılmaktadır. Bu kontrollerden geçmeyerek, yasal olmayan yollarla doldurulan tüplerde, eksik ya da fazla gaz dolumu gerçekleştirilebilir. Tüpün gereğinden fazla gazla doldurulması durumunda, iç basıncı artar ve ilk kullanımda tesisat içerisine yüksek basınçla gaz gitmesine neden olabilir. Bu da ocakta, parlama ya da harlama olarak adlandırılan, yangın gibi istenmeyen kazalara sebebiyet verebilir. Teknenizde Avrupa’dan gelmiş ancak yasal yollarla doldurulmamış tüp kullanmanız durumunda, sigorta şirketleri hiçbir sorumluluk üstlenmeyecek ve zararın maliyetini tekne sahibine yükleyecektir.

TEKNELERİN LPG TESİSATINDA HANGİ ÖZELLİKLERDE DEDANTÖR VE HORTUM KULLANILIR ?

DEDANTÖRLER

Dedantörler LPG'nin tesisat ve cihazlar için uygun basınca indirilmesini sağlarken yangın, kaza vb. durumlarda, tüp içerisinde oluşabilecek istenmeyen yüksek basıncın da güvenli bir şekilde tahliye edilmesine destek olur. Hortumlar ise tesisatınızın yapısına göre tüpünüzden bakır boru tesisatına, bakır boru tesisatından ise ocağınıza gazı taşımaya yardımcı olur.

Tekne gibi hareketli ve tuzlu su korozyonuyla karşılaştığımız ortamlarda, bakır boru sistemi haricinde kalan bağlantı unsurlarının yani dedantör ve hortumların tekne kullanımına uygun olması gerekmektedir. Peki, “tekne kullanımına uygunluk” ile neyi kastediyoruz?

Tekneler, ev ortamından farklı olarak seyahatlerimiz boyunca sürekli titreşim halindedir.

Bu sebeple, dedantörlerin teknede kullanılacak LPG’li ürünlerin ihtiyacını karşılayacak kapasitede ve tekne kullanımına uygun olarak titreşim ve tuzlu su korozyon testlerinden geçmiş olması gerekmektedir. Zaman içerisinde sürekli titreşim veya korozyon sebebiyle dedantörlerin sisteme verilen LPG’nin basıncını ayarlamaya yarayan mekanizmalarında işlevsizleşme meydana gelebilir. Bu da sistem içerisine gereğinden yüksek basınçla LPG girişine dolayısıyla ocakta parlama gibi istenmeyen kazalara ya da sistem içerisine hiç LPG girmemesine sebebiyet verebilir.

HORTUMLAR

Aynı şekilde evlerimizdeki LPG tesisatlarında kullanılan kelepçeli hortum bağlantıları teknelerde kullanıldığında da tehlikeye yol açabilir. Çünkü bu kelepçeli hortum bağlantıları, titreşime maruz kaldıkça yerinden oynar ve LPG sızıntısına neden olabilir.

Bu sızıntı ihtimalinin tamamen ortadan kaldırılması için tesisatınızda vidalı tip bağlantılara sahip olan esnek hortumlar kullanılmalıdır. Ayrıca bağlantı hortumlarının, LPG taşımaya uygun olarak kauçuk malzemeden üretilmiş olması gerekmektedir. Yüksek basınç hava hortumları, su hortumları gibi farklı amaçlarla üretilmiş hortumlar; üretim amaçları doğrultusunda ne kadar kaliteli ve pahalı olursa olsun LPG taşımaya uygun ürünler değillerdir. LPG’ye karşı dayanımları olmadığı için zaman geçtikçe hortum gövdeleri üzerinde kılcal çatlaklar oluşur ve bu çatlaklar birer sızıntı kaynağına dönüşebilir.

SİPARİŞ İÇİN TIKLAYIN YA DA KAREKODU OKUTUN !

DEDANTÖR VE HORTUMLARIN TEKNE KULLANIMINA UYGUN OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR ?

Dedantörlerin TS EN 16129/M standardına uygun olarak üretildiğinde titreşim ve korozyon testlerinden başarıyla geçmiş olduğunu anlayabiliriz. Hortumlar ise TS EN 16436-1 standardına, hortumların vidalı bağlantı rakorlarının ise TS EN 16436-2 standardına uygun olması gerekmektedir.

Aşağıda LPG’nin kullanım alanları için gerekli olan standart bilgilerini edinebilir, kullandığınız ürünlerin kullanım alanınıza uygunluğunu üzerlerinde yer alan standart bilgileri ile karşılaştırarak kontrol edebilirsiniz.

Dedantörler için;

Ev ve kamp kullanımına uygunluk standardı: ‘TS EN 16129’ ya da ‘EN 16129’ Karavan kullanımına uygunluk standardı: ‘TS EN 16129/D’ ya da ‘EN 16129/D’ (Titreşim Testlerinden Geçmiş)

Marin kullanımına uygunluk standardı: ‘TS EN 16129/M’ ya da ‘EN 16129/M’ (Titreşim testleri + Tuzlu su korozyonuna dayanıklılık testlerinden geçmiş.)*

LPG kullanımına uygun hortum standardı: TS EN 16436

*Marin dedantörler karavan kullanımına uygunken, karavan dedantörleri tuzlu su korozyonuna dayanıklı olmadığı için marin kullanımına uygun değildir.

DEDANTÖR VE HORTUMLAR KAÇ YILDA BİR DEĞİŞTİRİLMELİDİR ?

Lpg tesisatınızda kullandığınız LPG hortumlarını 3 yılda, dedantörlerin ise nemli ve 4 mevsimin yaşandığı bir ülke olduğumuz gözetilerek 6 yılda değiştirilmesi tavsiye edilir.

DEDANTÖR VE HORTUMLARIN KAÇ YILLIK OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR ?

Hortum ve dedantörlerin üretim yılları ürünlerin üzerinde yer almaktadır, ilk fırsatta kontrol etmenizi ve kullanım ömrünü tamamlamış ürünleri değiştirmenizi öneririz.

LPG TESİSATINDA EN SIK YAPILAN HATALAR NELERDİR ?

Tüplerin yasal ve güvenli olmayan yöntemlerle doldurulması, marin kullanımına uygun olmayan dedantör ve hortumların kullanılması, hortum bağlantılarında kelepçe vb. yöntemlerin kullanılması, kullanılan ürünlerin tavsiye edilen değişim süreleri içerisinde değiştirilmemesi gibi hatalar en sık yapılan hatalardır. Tüplerin gerekli güvenlik testlerinin yapılmadan doldurulması, içindeki gazın gereğinden fazla ya da az olmasına, tüp içerisinde istenmeyen maddelerin birikmesine yol açmaktadır. Dedantör ve hortumların marin kullanımına uygun olmaması, ürünlerde istenmeyen deformasyonların oluşmasına sebebiyet veririken gaz sızıntısı ihtimalini arttırmaktadır.

AYGAZ MARİN AİLESİ SİZE NASIL YARDIMCI OLABİLİR ?

Aygaz olarak, tekne sahiplerinin ihtiyaçlarına yönelik özel olarak tasarladığımız tekne tüplerimizin yanı sıra; teknelerinizde uçtan uca güvenli bir LPG tesisatı için dünyaca ünlü marka GOK’un Türkiye distribütörü olarak titreşim ve korozyon testlerinden geçmiş teknelere özel LPG ekimanlarını kullanımınıza sunuyoruz.

Eğer dedantör ve hortumlarınızın marin kullanımına uygunluğu hakkında bir bilginiz yoksa ya da bu ürünler kullanım ömürlerini tamamlamışsa ya da uzun zamandır teknenizin LPG tesisatında gaz sızıntı kontrolü yaptırmadıysanız paniğe kapılmayın, sizin için bir hizmetimiz var.

AYGAZ MARİN LPG GÜVENLİK VE KONTROL HİZMETİ

Aygaz Marin LPG Güvenlik ve Kontrol Hizmeti kapsamında Aygaz Teknik Servisi tekneniz neredeyse oraya gelir, teknenizin LPG tesisatında yer alan dedantörünüzün ve hortumunuzun marin kullanımına uygun olup olmadığını, doğru bağlantı yapılıp yapılmadığını kontrol eder ve tespit ettiği uygunsuzluklara dair sizi bilgilendirir. Eğer LPG tesisatında bir uygunsuzluk tespit edilmezse, teknik servis görevlimiz LPG sisteminize hava basıncı vererek sızıntı kontrolü yapar.

Sızıntı tespit edilmesi durumunda, elektronik LPG kaçak tespit cihazları ile sızıntı noktası tespit edilir ve sorun giderilir. Eğer LPG tesisatınızda kullandığınız ürünler marin kullanımına uygun değilse, ürünlerin kullanım süresi geçmişse ve doğru bağlantı yapılmamışsa (örn. kelepçeli bağlantılar) bilgisini sizinle paylaşır. LPG tesisatını güvenli hale getirmek için kullanmanız gereken doğru dedantörün, bakır/çelik borunuza uygun çıkışlı hortumların tespitini yapar, fiyat bilgisini paylaşır. Sizden ürünleri satın alacağınıza dair sözlü onay aldıktan sonra ürünlerin montajını gerçekleştirir.

Ürünlerin montajı gerçekleştirildikten sonra son aşamada tüm tesisatınız için gaz sızıntı kontrolünü yaparak hizmeti sonlandırır. LPG tesisatınızda bir uygunsuzluk tespit edildiği durumda tesisat güvenli hale getirilmeden sızıntı kontrolü yapılması güvenlik sebebiyle mümkün değildir. Hizmet sonlandırıldıktan sonra hizmet bedeli ve satın alınan ürünlerin bedeli üzerinden oluşan tutarı kredi kartı/nakit ödeme seçeneklerinden birini tercih ederek yapabilirsiniz.

LPG Güvenlik ve Kontrol Hizmeti için 444 4 999 numaralı İletişim Hattımızı arayarak ya da aşağıdaki formu doldurarak kayıt oluşturabilirsiniz.

RANDEVU OLUŞTURMAK
İÇİN TIKLAYIN !

AYGAZ MARİN LPG GÜVENLİK VE KONTROL HİZMETİ'Nİ NASIL ALABİLİRİM ?

LPG Güvenlik ve Kontrol Hizmeti için 444 4 999 numaralı İletişim Hattımızı arayarak ya da aşağıdaki formu doldurarak kayıt oluşturabilirsiniz. Sonrasında teknik servisimiz sizinle iletişime geçerek sizin müsaitliğiniz doğrultusunda randevu oluşturacak ve oluşturulan randevu tarihinde teknenize gelecektir.

AYGAZ MARİN'İ
NEREDE BULABİLİRİM ?

AYGAZ MARİN, ŞİMDİ AYGAZ MOBİL'DE !

İSTANBUL
AYDIN
İZMİR
MUĞLA
ANTALYA
BALIKESİR
YALOVA

Mevcut İlçeler : Kaş

Çok Yakında : Konyaaltı, Kemer, Finike

Mevcut İlçeler : Kuşadası ve Didim

Mevcut İlçeler : Seferihisar

Çok Yakında : Urla, Çeşme ve Üçkuyular

Mevcut İlçeler : Kalamış

Çok Yakında : Sarıyer, Pendik ve Bakırköy

Mevcut İlçeler : Fethiye, Bodrum, Orhaniye ve Milas

Çok Yakında : Köyceğiz, Dalaman ve Marmaris

Çok Yakında

Çok Yakında

SİPARİŞ İÇİN TIKLAYIN YA DA KAREKODU OKUTUN !